Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

ΕΘΝΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΜΕΙΟΝΌΤΗΤΑ (ΑΛΒΑΝΙΑΣ) - ΚΎΠΡΟΣ : ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΝΏΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΕΣΜΆ ΤΗΣ ΦΙΛΊΑΣ/ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗΣ.


(ο κοινοτάρχης Χλώρακα της Πάφου κος Κλεόβουλος Παπακώστας , με την  πενταμελή  επιτροπή της Επαρχίας Αλύκου στον  Ανδριάντα Γεωργίου  Γρίβα Διγενή)Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη  πενταμελούς επιτροπής της Επαρχίας Αλύκου στην Πάφο της Κύπρου στις 12 με 15 Νοεμβρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια επαφών για αδελφοποίηση της Επαρχίας Αλύκου και του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς.

Την Τετάρτη το βράδυ 12ης  Νοεμβρίου 2014 αναχώρησε η πενταμελής επιτροπή της Επαρχίας Αλύκου με επικεφαλής τον Έπαρχο κ. Χρήστο Καΐση, τον αντιπρόεδρο κ. Σπύρο Παππά, τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Τούρλα, την Διευθύντρια Οικονομικών κα Σαβίνα Λέκκα και την Νομικό Σύμβουλο κα Ρένα Εξάρχου. 
Γέφυρα επικοινωνίας υπήρξαν οι κοι  Λοϊζος Πρωτοπαπάς – Αντιδήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς στην Κύπρο  και ο Βορειοηπειρώτης  συμπατριώτης μας κος Δημήτρης Παππά.

Στο αεροδρόμιο της Πάφου, τους υποδέχτηκαν ο Κοινοτάρχης Χλώρακας κος Κλεόβουλος Παπακώστας και ο συμπατριώτης μας κος Δημήτρης Παππάς. Τους συνόδευσαν στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «St. George Hotel» στη Χλώρακα. Την αντιπροσωπεία καλωσόρισε θερμά ο Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου κος Μάριος Βασιλείου, μεριμνώντας για την άριστη εξυπηρέτηση και διαμονή.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης κινήθηκε, στην αναγνώριση του πολιτισμικού σκέλους, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο δήμων.

Στα πλαίσια της πιό αρχής, την επομένη το πρωί – 13ης Νοεμβρίου – άρχισε η περιήγηση. Η  διαδρομή  περιελάμβανε επίσκεψη στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς. Υπήρξε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Άγγελο Οδυσσέως, ακολούθησε πλατειά συζήτηση επί θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης και έγινε  το πρώτο βήμα για προώθηση της αδελφοποίησης των δύο Τοπικών Αρχών.

Η Έκθεση σχετικά με τα κίνητρα αδελφοποίησης και δημιουργία σχέσεων μεταξύ της Επαρχίας Αλύκου και Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς περιλαμβάνει στην υποστήριξη ενός από τους κύριους στόχους της στρατηγικής για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού της Επαρχίας Αλύκου.
Βάση η δημιουργία δημοσίων σχέσεων, για την αναδιάρθρωση θα είναι οι επισκέψεις αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και της ενθάρρυνσης  συνεργασίας αντιπροσωπειών με παρόμοια ιδρύματα, επιτυγχάνοντας την  πραγματοποίηση του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο δήμων.   

Προσδοκούμε στην τόνωση και ενίσχυση των ισχυρών δεσμών που δένουν τους Έλληνες της Αλβανίας με τους αδελφούς μας Έλληνες της Κύπρου, με ακατάλυτους δεσμούς εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς οραματισμούς.
Επιδιώκεται η αμοιβαία συνεργασία, η παραγωγή  κοινής δράσης και η ανταλλαγή γνώσεων. Στην προσπάθεια εντάσσεται και η προστασία του περιβάλλοντος και η ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα του αγροτουρισμού. 

Κοινός μας στόχος είναι να επιτευχθεί μια μακρά ποιοτική συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων, σε μια προσπάθεια για την ειρηνική συνεργασία, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, κ.α.

Προσπάθεια μας να ευαισθητοποιήσουμε τους δύο λαούς να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, την ειρήνη, την ευημερία των κοινωνιών.

Προσδοκούμε επί πλέον σε μία ευρύτερη δυνατή πολιτική βούληση για τη δημιουργία μιας νέας προοπτικής, επικυρώνοντας την αρχή για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την οποία και θεωρούμε απαράβατη προϋπόθεση της κοινής μας συνεργασίας.

Ακολούθησε  ανταλλαγή  δώρων  μεταξύ των αποστολών  με συμβολικό χαρακτήρα. 

Συνέχεια είχε η  περιήγηση της αντιπροσωπείας  στην περιοχή. Άρχισε με επίσκεψη στα περίφημα Λουτρά της Αφροδίτης. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος , -- μια  πηγή με κρυστάλλινο νερό (λουτρό της αρχαίας θεάς της ομορφιάς ) η οποία  αφήνει στον επισκέπτη μια μαγική γεύση του αρχαίου πολιτισμού. Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Ακάμα, κοντά στην θάλασσα εκεί ακριβώς που τελειώνει η στενή πεδιάδα της Χρυσοχούς και αρχίζουν οι απότομοι βράχοι της χερσονήσου του Ακάμα.

Στην αντιπροσωπεία παρατέθηκε  γεύμα σε παραδοσιακό ταβερνάκι από τον Αντιδήμαρχο Πόλεως Χρυσοχούς και τον κ. Λοϊζο Πρωτοπαπά. 

Συνεχίσθηκε η περιήγηση στο λιμανάκι της Κ. Πάφου. Το βραδάκι η αντιπροσωπεία  απόλαυσε την πανοραμική θέα στο κάστρο, κλείνοντας μια ημέρα με  όμορφες στιγμές και αναμνήσεις.

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον χώρο που στεγάζεται το ιστορικό πλοιάριο «Αγ. Γεώργιος». Αποτελεί σήμερα ένα αναπόσπαστο τμήμα του όλου μνημειακού χώρου στην ακτή της Χλώρακας.
 Ξεναγός στην περιήγηση η αντιπροσωπεία  είχε τον  εγκάρδιο κ. Κλεόβουλο Παπακώστα, Κοινοτάρχη Χλώρακας. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία του τόπου του (τόπου μας), εξιστορεί των αγώνα των προγόνων του.
 Ακολούθησε, κατά τις 10 π.μ. επίσκεψη στα Κοινοτικά Γραφεία  Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Τούτο   στα πλαίσια της γνωριμίας και ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Τοπικών Αρχών,  βασισμένου στην αμοιβαία φιλία κοινότητας  Χλώρακας και Επαρχίας Αλύκου.   
Μετά την ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στα γραφεία του Κ. Συμβουλίου με τον Κοινοτάρχη, τον Γραμματέα και άλλους υπηρεσιακούς, η πενταμελής επιτροπή αναχώρησε για την προγραμματισμένη επίσκεψη της στην Μητρόπολη Πάφου. 

Συναντήθηκαν με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο. Ο Πανιερώτατος συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στην Αλβανία και συγκεκριμένα στην Τοπική κοινωνία της επικράτειας Επαρχίας Αλύκου. Πρόσφερε στον Έπαρχο ένα αναμνηστικό δώρο που εικονίζει ανάγλυφα τον Απόστολο Παύλο κατά την επίσκεψη του στην Πάφο το 46 μ.χ.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε θεατρική παράσταση, -- με θέμα κοινωνικό μήνυμα ζωής -- στην οποία παραυρέθηκε και παρακολούθησε  η αντιπροσωπεία. Η παράσταση έγινε στην αίθουσα του Β’ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Στεφάνου της κοινότητας Χλώρακας και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και τα μέλη της αντιπροσωπείας.
Η αντιπροσωπεία γνωρίστηκε και με τον Κοινοτάρχη Λέμπας κ. Θουκυδίδη Χρυσοστόμου. 

Σειρά είχε η ξενάγηση στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, την επομένη  το πρωί . Βρίσκεται 10 km έξω από την Πάφο, κοντά στο χωριό Τάλα. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Νεόφυτο το 1159 μ.χ.  από τον ίδιο, στο οποίο ασκήτευσε  και πέθανε το 1219 μ.χ. , σε ηλικία 85 ετών.

Αξέχαστη εμπειρία για τους φιλοξενούμενους, όμως υπήρξε και η επίσκεψη τους στον αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, «Ψηφιδωτά». Στο αρχαιολογικό πάρκο τα περισσότερα ερείπια χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Τα θαυμαστά ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών επαύλεων αποτελούν το εντυπωσιακό επίκεντρο των ευρημάτων. Το συγκρότημα περιλαμβάνει, επίσης άλλα σημαντικά μνημεία όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, την Αγορά, το Φρούριο των Σαράντα Κολώνων, τα ερείπια της πρώιμης χριστιανικής βασιλικής της Λιμενιώτισσας και τους «Τάφους των Βασιλέων».  

Το μεσημεράκι παρατέθηκε εκ μέρους του κοινοτάρχη κου Παπακώστα γεύμα εργασίας σε παραδοσιακό εστιατόριο της περιοχής.

Μετά από μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στο όμορφο νησί η αντιπροσωπεία κατέληξε στο γνώριμο και ζεστό περιβάλλον του ξενοδοχείου Saint George, όπου είχαν μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Βασιλείου. Ο κος Βασιλείου γνωρίζει και μελετά καθημερινά θέματα που απασχολούν τον απανταχού ελληνισμό. ‘Εδωσε μετά το πέρας της συζήτησης υπόσχεση εποικοδομητικής φιλίας και συνεργασίας και ραντεβού αυτή τη φορά στα πατρώα εδάφη μας στο Αλύκο την  12ην  Δεκεμβρίου 2014.  

Η Επαρχία Αλύκου θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς τους αδελφούς Κύπριους για την φιλοξενία και την θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στην πενταμελή επιτροπή της Επαρχίας μας. Δίνοντας ραντεβού αυτή τη φορά στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα θύματα του Κομμουνισμού «Μάρτυρες της Δημοκρατίας» της 12ης  Δεκεμβρίου 2014.


Με εκτίμηση

Εκ του γραφείου Τύπου 

Επαρχίας Αλύκου    


Στην  υποδοχή του  ξενοδοχείου  St.George  με τον  φίλτατο Γεν.Διευθυντή του  ξενοδοχείου κο.Μάριο Βασιλείου

Ο δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς κος .Άγγελος Γεωργίου με τον έπαρχο
Αλύκου   κο.Χρήστο  Καίση.

Στην κοινότητα Χλώρακα  με τον  φίλο μας κοινοτάρχη κο.Κλεόβουλο Παπακώστα.

Με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου  κ.Γεώργιο
Στον προαύλιο χώρο του  ξενοδοχείου St.George.


Ο πρόεδρος του Επαρχιακού  Συμβουλίου  Αλύκου κος Χρήστος Τούρλας καταγράφει τις  εντυπώσεις του για  το αξιέπαινο μουσείο  του ξενοδοχείου St.George στην Πάφο.


Ο κοινοτάρχης χαιρετά την  θεατρική  παράσταση  της κοινότητας Χλώρακα.

Η  πενταμελής επιτροπή με τον επιχειρηματία Λοίζο  Πρωτόπαπα και τον συντοπίτη  μας κο.Δημήτρη Παππά

Γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου