Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

''Φάρμακο αθανασίας'' η Εκκλησία στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας - Αφιέρωμα: Αγία Παρασκευή Αλύκο !
''Ο Απόστολος Παύλος χαρακτηρίζει ,την Εκκλησία, με μια συμβολική έκφραση πολύ περιεκτική και παραστατική. Την ονομάζει Σώμα Χριστού.Χρησιμοποιεί μια θαυμάσια εικόνα, που ακόμα κι εγώ η θνητή μπορώ να κατανοήσω.Η Εκκλησία παρουσιάζεται ως Σώμα. Τι σημαίνει ; θα σας  το αναλύσω η ίδια  σιγά σιγά  και θα αντιληφθείτε τι εννοώ.
.
Η Εκκλησία μας,είναι το Σώμα του Ιησού Χρηστού, διακρίνεται εξάπαντος από το θεανθρώπινο χαρακτήρα κατά το πρότυπο της Χριστολογίας, ενώ βρίσκεται εξάπαντος στο επίκεντρο του σχεδίου της τριαδικής Οικονομίας για την σωτηρία ολάκερης της Δημιουργίας.Σ'αυτην την προοπτική η Εκκλησία φαίνεται,ότι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ζει και πορεύεται σε ένα αντινομικό καθεστώς δίχως να γνωρίζει το εφαλτήριο του τέλους ,αλλά μόνον της αναγέννησης ,της σωτηρίας''.

Ακράδαντο παράδειγμα αποτελεί και η Εκκλησία στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας  και πιο συγκεκριμένα...ως ''φάρμακο αθανασίας'' .
Αφιέρωμα: Αγία Παρασκευή  Αλύκο !
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής  βρίσκεται στην περιοχή της κοινότητας Αλύκου (επαρχίας Αλύκου) και συνορεύει με την κοινότητα Νεοχωρίου.-Οι περισσότερες πήγες ειδικών συγκλίνουν στο γεγονός ότι στην τοποθεσία του σημερινού Ναού υπήρχε εξωκλήσι με έτος ίδρυσης το  1830 δωρεά προσώπου αγνώστων στοιχείων.

Κατά την πολιορκία από τα στρατεύματα     των κατακτητών (αγάδων,μπέηδων κ.α.) το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές οι οποίες έπληξαν τη λειτουργικότητά του, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάλειψή του. Μετά την καταδρομή των κατακτητών ο οίκος του Θεού ήταν ημικατατεστραμμένος,  επισκευάστηκε το 1936 ,με την συνδρομή των πιστών  και προτροπή του Ιερέα παπα-Ανδρέα τμήμα 3×2 τ.μ.. Την Θεία χάρη της Αγίας Παρασκευής γιόρτασαν οι πιστοί ενορίτες της περιοχής  έως το 1967 ,καθώς το Αλβανικό Κομμουνιστικό Καθεστώς επέβαλε με νόμο την κατάργηση κάθε είδους λατρείας προς τα θεία οδηγώντας τον κλήρο σε καθαίρεση  και τους πιστούς σε πλήρη απομόνωση.. Οι βάνδαλοι του κομμουνισμού εγκατέστησαν στον εσωτερικό Ιερό χώρο  της Εκκλησίας, στάβλο με βοοειδή   (όπως είθισται σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους επί κομμουνισμού).

Ωστόσο οι  πιστοί  ζούσαν σε αδιάκοπη επικοινωνία με τον Δημιουργό τους και αποτελούσαν Θεός και άνθρωποι μια θαυμάσια κοινωνία αγάπης, αμοιβαιότητας, ευφροσύνης, χαράς και μακαριότητας «ανεκλαλήτου», απερινόητης, τέτοιας δηλαδή που δεν μπορεί να συλλάβει ο φτωχός μας νους.Επιβιώνοντας και αναβιώνοντας καθημερινά να θρησκευτικά τους ιδεώδη.

Μετά την πτώση της  Κομμουνιστικής Δικτατορίας το 1990 με πρωτοβουλία του τότε κοινοτάρχη ,Λευτέρη Παππά, και με έσοδα της κοινότητας Αλύκου ανακαινίστηκε εκ βάθρων και αλλοιώθηκε οριστικά η παλαιότερη μορφή του.

Το 1995  με παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Αλυκιωτών Διασποράς κου Βασίλη Μάσσιου ,επισκευάστηκε ριζικά επιπροσθέτοντας 9×6 τ.μ.,  χαρίζοντας έτσι στο μικρό εκκλησάκι τον όρο ‘’Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής’’ και εορτάζει η χάρη της  στις 26 Ιουλίου .

-Αγία του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών οδηγώντας  μας στον δρόμο τον αληθινό .

 «Μέμνησο, θεόφρον Παρασκευή, και ημών των αμαρτωλών, και δυσώπει τον ελεήμονα Θεόν, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταις ψυχαίς ημών».

(Ευχαριστούμε θερμά τον διδάσκαλο κο. Γιώργο Χαρίση για τα πολύτιμα στοιχειά )


Βαλεντίνα Μητσιούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου